Incubatorul național JA BizzFactory™

Incubatorul național JA BizzFactory™

Profesorii înregistrați la programul Junior Achievement de Educație Antreprenorială își pot înscrie echipele de elevi/studenți la incubatorul național de afaceri JA BizzFactory™ până pe 31 ianuarie 2024! Incubatorul este deschis tinerilor care doresc să dezvolte un concept de business și să îl testeze ulterior pe piață prin lansarea și administrarea unei afaceri pilot/unui start-up pentru a intra în cursa cu premii.

Incubatorul național de antreprenoriat JA BizzFactory™ este cea mai importantă componentă a programului internațional de antreprenoriat Junior Achievement, având ca obiective dezvoltarea competențelor antreprenoriale, digitale și de comunicare necesare pentru profesiile viitoare și motivarea elevilor sau studenților să pună în practică informațiile dobândite în cadrul programului JA de educație antreprenorială pentru a trece de la idee la afacere pilot sau start-up.

Resursele pentru Incubatorul JA Bizzfactory și Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” se află în cursul de educație antreprenorială de pe platformele DreamShaper (realizarea planului de afaceri) și LMS JA LEARN (cursul de educație antreprenorială). Dacă nu aveți acces, realizați o înscriere la programele de educație antreprenorială și apoi comunicați elevilor/studenților datele pentru accesarea acestor platforme.


Consultați calendarul incubatorului BizzFactory™ și al Competiției europene „Compania anului - GEN-E” ediția 2024

PerioadăEtape
10 noiembrie 2023 - 31 ianuarie 2024 Înscrierea echipelor la Incubatorul național JA

  • Înscrierea echipelor de elevi/studenți pentru participarea la incubatorul național se face de către cadrul didactic coordonator, prin intermediul platformei DreamShaper, folosind instrucțiunile din contul de profesor. Înscrierile sunt disponibile doar pentru liceenii și studenții ai căror profesori coordonatori au un Acord activ în contul de profesor pentru implementarea programului JA Educație antreprenorială.

8 ianuarie - 30 aprilie 2024 Desfășurarea incubatorului național de antreprenoriat

  • Pregătirea planului de afaceri și pilotarea produsului/serviciului ales
  • Participarea echipelor la webinarele de pregătire și consultanță oferite de reprezentanți din mediul de afaceri (echipele primesc detalii actualizate periodic)
  • Echipele din fiecare țară încep să își construiască standurile virtuale pentru VIRTUAL EXPO pe www.GEN-E.eu – platforma Competiției europene „Compania anului - GEN-E”
  • Participarea echipelor la evenimentele din Gen-E, inclusiv la Virtual Expo și la târgul de joburi (echipele primesc detalii actualizate periodic)
  • Parcurgerea cursurilor HP Life și a altor materiale puse la dispoziție de JA
  • Sesiunile online de mentorat se vor derula cu echipele până la jumătatea lunii aprilie, inclusiv.

6 - 16 mai 2024Desfășurarea Competiției europene „Compania anului - GEN-E” (online)

  • Evaluarea participării echipelor la Incubatorul național și la evenimentele de pe platforma europeană GEN-E. Interviuri cu juriul pe platforma europeană Gen-E pentru selectarea echipelor pentru Signature Award Fundația Unicredit – juriul internațional și pentru selectarea echipelor pentru Finala națională – juriul național)

15 - 16 mai 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” – Finala națională (online)

  • 15 mai – Finala națională pentru elevi
  • 16 mai – Finala națională pentru studenți
  • Juriul, format din profesioniști din companii și antreprenori din România, va alege echipele care vor reprezenta România la evenimentele Competiției europene „Compania anului - GEN-E”.
  • Festivitate de premiere – etapa națională a Competiției europene „Compania anului - GEN-E”

22 mai 2024Deschidere oficială Eveniment European Gen-E 2024 si Virtual Expo, interviu cu juriul pentru Online Awards
3 iunie 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” 2024

  • Termen limită pentru depunerea raportului/pitch deck de către echipele câștigătoare din fiecare țară

24 - 25 iunie 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” 2024

  • Participă echipele finaliste din fiecare țară
  • Interviuri cu juriul principal (online)

26 - 28 iunie 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” 2024

  • Participă echipele finaliste din fiecare țară
  • Interviuri ale juriului pentru Signature Awards (online)

3 iulie 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” (în persoană, la Catania, Italia)

  • Participă ocupantele primului loc în fiecare țară
  • Prezentări pe scenă

4 iulie 2024Competiția europeană „Compania anului - GEN-E” (în persoană, la Catania, Italia)

  • Participă ocupantele primului loc în fiecare țară și Signature Awards la nivel european
  • Prezentări standuri
  • Ceremonie de premiere

Programul de antreprenoriat Junior Achievement (JA), este cel mai mare program global de antreprenoriat pentru elevi și studenți, desfășurându-se în peste 80 de țări la nivel global și 32 de țări la nivel european și are ca scop dezvoltarea și consolidarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor de 15-30 de ani.

În România, Programul de antreprenoriat este derulat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și instituțiile de învățământ partenere în anul școlar/academic curent.

În România, Programul de antreprenoriat are 3 (trei) componente în fiecare an:

  1. INSPIRE - Cursul de antreprenoriat (Antreprenor JUNIOR™ – elevi și Start UP™ – studenți), componenta teoretică a programului, cu versiune hibridă (print și digital pe platforma LMS JA LEARN), care se desfășoară în instituțiile de învățământ pe tot parcursul anului școlar, sub coordonarea profesorilor înscriși în program și a JA.
  2. PREPARE - Incubatorul Național JA BizzFactory™, componenta practică a programului, ce are rolul de a dezvolta competențe, atitudini și aptitudini practice antreprenoriale, digitale și de comunicare, necesare pentru profesiile viitoare, dar și de a-i motiva pe elevi sau studenți să pună în practică ce au învățat în cadrul programului JA de educație antreprenorială (1) și să treacă de la idee la pilot de afacere sau start-up. Incubatorul se desfășoară pe două secțiuni, Elevi și Studenți, în perioada 10 noiembrie – 10 mai, folosind platforma DREAMSHAPER™.
  3. SUCCEEDCompetiția europeană „Compania anului - GEN-E” reunește echipele de tineri care au un pilot de afacere sau un start up și are mai multe etape, care se desfășoară în 2024 până la Finala europeană, din iulie 2024 – (a se vedea calendarul mai jos) – se desfășoară pe platforma europeană GEN-E.

Prin sprijinul comunității de business din România, participarea profesorilor și a tinerilor la toate etapele Programului și Competiției europene „Compania anului - GEN-E” în România este GRATUITĂ, iar echipelor de elevi/studenți care participă la etapa 2 – PREPARE/Incubatorul de antreprenoriat – și realizează un pilot de companie/start-up, le poate fi echivalată, la cerere, activitatea cu practică obligatorie solicitată elevilor/studenților.

Echipele de elevi și de studenți pot înscrie, în Incubatorul JA Bizzfactory și Competiția europeană „Compania anului - GEN-E”, cu idei de afaceri din următoarele 10 domenii:

  1. Agribusiness
  2. Artă, cultură, media
  3. Industrii creative, design și meșteșuguri
  4. Inginerie, științe aplicate, IT&C
  5. Comerț, import-export, e-commerce
  6. Producție/Transformarea materiilor prime
  7. Sport și outdoor
  8. Afaceri sociale
  9. Educație și dezvoltarea carierei
  10. Turism

Viabilitatea mini-companiei și realismul planului de afaceri sunt mai importante decât complexitatea produsului oferit și caracterul acestuia de inovație/invenție. Mini-compania trebuie să înregistreze vânzări sau echipa să aibă un prototip (minimum viable product) pentru care poate demonstra că există cerere.

Cele mai active echipe, cu idei fezabile de afaceri, vor beneficia de premii (detalii în regulament). Marele premiu Competiția europeană „Compania anului GEN-E va fi acordat celor mai bune afaceri pilot din competiție: bursă pentru participarea a trei membri ai echipei câștigătoare la finala Gen-E din Italia, Catania, 3-4 iulie 2024.

Incubatorul este și activitate de practică școlară sau universitară. Astfel, recomandăm școlilor și cadrelor didactice interesate echivalarea participării elevilor și studenților cu practica școlară sau universitară.

La finalul incubatorului JA BizzFactory™, juriul va alege echipele care vor reprezenta România la evenimentele europene Junior Achievement:

  • Gen-E: Company of the Year 2024 (antreprenoriat pentru elevii de liceu);
  • Gen-E: European Enterprise Challenge 2024 (antreprenoriat pentru studenți);
  • Social Innovation Relay 2024 (antreprenoriat social pentru elevii de liceu).

"Programul Junior Achievement BizzFactory promovează experiențe de învățare prin descoperire unice, amplificând capacitatea de a valorifica oportunități pentru proiecte de antreprenoriat, în care atât elevii, cât și profesorii și voluntarii implicați exersează competențele de tip learning by doing în medii nonformale. Beneficiile reale ale programului, precum lucrul în echipă, cercetarea de piață, motivația pentru a realiza un plan de afaceri fezabil, feedback-urile constructive ale mentorilor și juraților, amplificarea abilităților de comunicare eficientă, asertivă și a competențelor de prezentare a unui start-up reprezintă moduri prin care orice elev poate aduce plusvaloare atât pentru sine, cât și pentru comunitate." – profesor, Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza, București


Proiect organizat de Junior Achievement România, în parteneriat cu Ministerul Educației, și susținut de:

Comunicări