Orașul nostru

Orașul nostru

Un proiect susținut de:

Tip: Primar

Recomandat pentru clasa a III-a


Localitatea în care trăiesc și învață devine pentru copii un punct de referință important pentru modul în care își dezvoltă aspirațiile și se pregătesc pentru viața de adult. Pornind de la un oraș imaginar, modulul Orașul nostru le aduce celor mici posibilitatea de a-și cunoaște propria localitate din perspectivă economică: meserii, afaceri, clădiri.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare personală, modulul Orașul nostru facilitează înțelegerea modului în care locurile de muncă și competențele lucrătorilor din principalele sectoare economice sunt esențiale pentru determinarea caracterului și vieții unui oraș.


CONȚINUTUL EDUCAȚIONAL

Modulul Orașul nostru presupune activități la clasă, desfășurate sub forma unei discipline opționale sau extracuriculare, având la bază un kit de materiale educaționale format din:

 • ghidul profesorului,
 • manualul elevului,
 • materiale auxiliare.

În cadrul modulului, elevii parcurg cinci teme, sub coordonarea profesorilor și a consultanților din comunitatea de afaceri.


ABILITĂȚILE DEZVOLTATE

• Capacitatea de analiză • Citirea hărţilor • Citirea publicaţiilor • Luarea de decizii • Lucrul în echipă • Redactarea unui text • Responsabilitatea • Rezolvarea problemelor • Spiritul de observaţie.


LISTA ACTIVITĂȚILOR

 1. Orașul
  Fiecare oraș cuprinde zone cu lucrători și activități specifice. Centrul istoric, zona de afaceri, zona de locuințe sau cea de divertisment sunt arii pe care elevii le identifică și le poziționează pe hartă.
 2. Construirea unui oraș
  Unde trebuie amplasate anumite clădiri într-un oraș și de ce? Cum influențează apariția unei clădiri noi viața locuitorilor din zonă? Elevii construiesc machete ale unor clădiri importante, devin factori decizionali și exersează argumentarea și procesul de vot pentru a stabili cum trebuie să arate un oraș imaginar.
 3. Înfiinţarea unui restaurant
  Deschiderea unui restaurant nou necesită o planificare atentă și stabilirea criteriilor care să asigure succesul afacerii. Elevii sunt provocați să se gândească la propriile experiențe în calitate de clienți, dar și la elemente de bază din planul de afaceri: tipul de clienți, amplasarea, programul de lucru, specificul mâncărurilor, muzica și numele restaurantului.
 4. Cum se scrie un ziar
  Sursele media devin tot mai numeroase și cu un rol tot mai important în viața unui oraș. Elevii află criteriile esențiale ale unor știri de calitate și care sunt departamentele și locurile de muncă dintr-o redacție de ziar. Asumându-și rolul de jurnaliști, contribuie la elaborarea unui ziar al clasei.
 5. Cine sunt clienții?
  În economia unui oraș există o strânsă interdependență între clienți și furnizorii de produse și servicii, iar elevii înțeleg că fiecare locuitor devine client în diferite situații, că magazinele și localurile se bazează pe clienți pentru a putea exista și, în același timp, oamenii le folosesc pentru a-și satisface propriile nevoi și dorințe.

„De câțiva ani particip cu elevii din diferite clase la activitățile oferite de acest program și sunt foarte încântată. Elevii sunt receptivi, interesați și intră cu ușurință în rolul prezentat. Anul acesta, am organizat în clasă concursul „Cel mai grozav restaurant“. Cu această ocazie, elevii mi-au demonstrat cât de serioși pot deveni dacă trebuie să rezolve o sarcină legată de viață. A fost o încântare!” – Cristina Anton, profesor Școala Gimnazială Oltea Doamna, Oradea, Bihor.

Comunicări