Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți

Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți

Un proiect susținut de:

Lansat în 2012, Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți a devenit singurul proiect național care asigură continuitate în dezvoltarea abilităților de planificare financiară ale elevilor, pe durata întregului ciclu primar. Prin scenarii adaptate vârstei și alături de personajul Raifi, elevii parcurg, de la clasa pregătitoare, până la clasa a IV-a, noțiuni despre valoarea muncii și a unui comportament chibzuit și exerciții care simulează utilizarea unor instrumente financiare.


OBIECTIVUL PROGRAMULUI

Parte a programului național JA de Dezvoltare a abilităților pentru viață, Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți are ca obiectiv dezvoltarea unei experiențe complete de însușire a abilităților de planificare financiară timpurie, facilitând contexte în care elevii simulează deschiderea unui cont de economii, analizează, prioritizează, iau decizii de cumpărare și experimentează postura de antreprenor.


OFERTA EDUCAȚIONALĂ

  • Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți susține dezvoltarea abilităților pentru viață, printr-un kit educațional complet, punând la dispoziția elevilor și a profesorilor conținuturi și materiale auxiliare care reproduc instrumente financiare și care susțin învățarea practică: bancnote și carduri fictive, formulare de finanțare sau carnete de economii.
  • Componenta applied learning este susținută prin participarea la clasă a consultanților voluntari Raiffeisen Bank, care folosesc exemple inspirate de experiența profesională pentru a le explica elevilor, pe înțelesul lor, noțiunile financiare de bază: utilizarea rațională a resurselor, viitoarele meserii care le pot asigura venituri și circuitul banilor în economia unui oraș.
  • Proiectul aduce un instrument de dezvoltare a abilităților de planificare financiară și la nivel familial, un chestionar care evaluează cât de mult timp alocă părinții discuțiilor cu cei mici, despre bani și economisire. Părinții se autoevaluează răspunzând la întrebări precum: „De unde vin banii?”, „Din ce meserie și-ar dori copilul meu să câștige bani în viitor?”, „Trebuie să economisim bani cu anumită regularitate?” sau „Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?”

Prin intermediul unor instrumente educaționale ce reproduc bancnote și carduri, formulare de finanțare sau carnete de economii, elevii simulează deschiderea unui cont de economii, prioritizează, iau decizii de cumpărare și experimentează postura de antreprenor.

„Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți a fost o experiență inedită, constructivă, cu mare impact asupra elevilor. În acest an „altfel”, am simțit că ne-am „colorat” unele zile cu temele propuse prin acest proiect. Activitățile au fost interactive și apreciate de elevi pentru că au fost ancorate în concret prin exerciții practice. În mod special, elevii au îndrăgit activitățile de dezvoltare a abilităților de planificare financiară. Ca urmare a acestora, mulți dintre ei au început să își ia în serios hobby-urile și pasiunile, transformându-le astfel în idei de afaceri! Este un proiect cu totul special prin care am adus un nou suflu educației copiilor care îi dezvoltă, în mod real, pentru viață.” - Profesor, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Timișoara

„Elevii au participat cu plăcere și interes la activitățile din cadrul proiectului Clubul copiilor harnici, isteți și chibzuiți pentru că s-au întâlnit cu situații concrete de viață care le-au dat posibilitatea să se exprime și să facă asocieri cu lucruri din viața lor. Au lucrat cu plăcere și interes, s-au jucat și au învățat să gestioneze fondurile proprii. Astfel de activități pot fi considerate oportunități extraordinare pentru copii, iar implementarea activităților Junior Achievement la clasă a adus noutăți în bagajul informativ al copiilor, dar și în abilitățile lor pentru viață.” - Profesor, Școala Gimnazială Teodor V. Stefanelli, Câmpulung Moldovenesc


Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide, activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice. Banca are peste 4.900 de angajați în 285 de unități, 1.126 ATM&MFM și peste 28.900 POS-uri.
De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație, și, nu în ultimul rând, artă și cultură.

Comunicări