38 de reprezentanți din managementul universităților au participat, la Timișoara,  la o nouă ediție a programului SEED Romania

38 de reprezentanți din managementul universităților au participat, la Timișoara, la o nouă ediție a programului SEED Romania

La finalul lunii septembrie 2024 a fost organizată, cu sprijinul Romanian-American Foundation (RAF), o nouă ediție a programului SEED România (Success in Entrepreneurship Ecosystem Development Program).

38 de participanți din 7 universități s-au reunit în Timișoara, pentru a beneficia de experiența practică de învățare oferită de lectori cu expertiză de la Babson College, una dintre instituțiile renumite la nivel internațional, cu rezultate deosebite în domeniul educației antreprenoriale.

Aceasta este a treia ediție derulată în România pentru programul SEED, celelalte două având loc în București și Cluj-Napoca, tot cu susținerea RAF, dar și a partenerilor corporate, Orange România și Banca Comercială Română, și implicând peste 80 de participanți din marile centre universitare din țară (București, Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara).

Prin acest program, Junior Achievement România continuă parteneriatul de tradiție cu Romanian-American Foundation cu scopul de dezvoltare a abordărilor antreprenoriale în universități, formare a liderilor, dar și a profesorilor în domeniul antreprenorial, cu accent pe inovație, strategie, perspective practice, schimbare, pentru a contribui la ecosistemul antreprenorial la nivel național și a crea conexiuni cu ceilalți stakeholderi importanți pentru universități.

Pe parcursul sesiunilor derulate în cadrul programului, participanții au fost îndrumați spre o abordare practică, care să îi ajute să facă progrese în cadrul universității și să dezvolte un sistem de educație antreprenorială de impact. Astfel, au învățat cum să evalueze ecosistemul existent pentru a identifica și înțelege lacunele, oportunitățile și barierele, dar și cum să descopere factorii de succes, resursele și instrumentele care contribuie la promovarea inițiativelor antreprenoriale și la depășirea unor provocări.

“Nu există vârstă, nivel de cunoștințe, poziții sau funcții ocupate de la care să începi să spui: eu nu mai am ce învăța; întotdeauna va fi ceva de învățat. Așa a fost și acum, cu atât mai mult cu cât, alături de colegii din universitate, am putut să trecem în revistă propriul nostru ecosistem de inovare și antreprenoriat (constatând că este unul robust, solid, oarecum de pionierat în România, cu elemente specifice cum ar fi oferirea de discipline de antreprenoriat în toate planurile de învătământ ale programelor noastre de studii sau cu resurse alocate pentru dezvoltarea produselor de inovare ș.a.), dar și potențialele idei de dezvoltare, venite atât de la colegii din celelalte universități, dar și de la profesorii de la Babson College.
La finalul programului, fiecare echipă a prezentat o idee pe care să o dezvolte în cadrul propriei universități. Pentru UVT ne-am gândit la dezvoltarea unui centru, UVT Adventure (ADVanced ENTrepreneurial University REsources), care să integreze toate inițiativele și proiectele în domeniul antreprenoriatului, cu focus pe transferul de cunoaștere către studenți, obiectivul nostru capital. La finalul prezentărilor s-a desemnat și un câștigător, faptul că acest câștigător a fost UVT (prin votul și aprecierea colegilor din celelalte universități), este doar un detaliu, căci câștigători am fost toți cei care am participat.”
– reprezentant Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).