Peste 4.000 de tineri ucraineni și români au participat la proiectul internațional UPLIFT Youth

Peste 4.000 de tineri ucraineni și români au participat la proiectul internațional UPLIFT Youth

Proiectul educațional UPLIFT Youth a debutat în vara anului 2022, în urma unui parteneriat încheiat între UNICEF (Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii) și Junior Achievement (JA) Europe, pentru a răspunde crizei persoanelor refugiate din Ucraina, strămutate în diferite state europene, inclusiv în România.

UPLIFT Youth și-a propus să le ofere tinerilor și adolescenților celor mai vulnerabili, care au trecut din Ucraina în țările învecinate, competențele și mentalitatea necesare pentru a construi comunități prospere, implicând, în aceeași măsură, tinerii din comunitățile gazdă.

La proiect au luat parte birourile naționale Junior Achievement (JA) din 11 țări – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia și Slovacia, cu implicarea ca experți a JA Grecia, JA Italia și JA Ucraina.

”În contextul proiectului UPLIFT Youth, organizația noastră a putut pilota atât lucrul cu persoane refugiate din Ucraina, cât și îmbinarea modalităților de implementare in-school și out-of-school. Cu sprijinul UNICEF, JA România a putut oferi experiențe educaționale relevante, fezabile și de impact, inclusiv prin colaborarea cu alte organizații neguvernamentale.”, a declarat Loredana Mihăescu (Poenaru), CEO Junior Achievement România.

“Proiectul implementat de Junior Achievement România cu sprijinul UNICEF este un exemplu remarcabil de solidaritate și colaborare între elevii români și ucraineni, oferindu-le oportunități egale în domeniul educației antreprenoriale, orientării în carieră și dezvoltării abilităților de viață. Proiectul a ajuns la 4.300 de elevi și la peste 400 de cadre didactice și facilitatori. UNICEF va continua să sprijine tinerii în crearea rezilienței lor, pentru un viitor prosper.”, a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

Intervenția educațională a integrat metodologia JA Orient – Activate – Prepare – Succeed, care a presupus implicarea copiilor și tinerilor din Ucraina și România în diferite activități de învățare de tip applied learning din sfera educației antreprenoriale, a orientării profesionale și a dezvoltării abilităților pentru viață.

În perioada august 2022 – aprilie 2024, UPLIFT Youth s-a adaptat contextului de integrare incert al elevilor ucraineni în România și a îmbinat componenta de implementare în școală pentru elevii români și cei audienți ucraineni cu cea de implementare în centre și huburi educaționale.

În România, s-au obținut următoarele rezultate în cadrul proiectului:

  • 2.300 de elevi ucraineni și 2.000 de elevi români participanți în lecții la clasă, workshop-uri și Innovation Camps, facilitate de profesori și formatori ucraineni și români și staff-ul JA România.
  • 135 de tineri ucraineni și 135 de tineri români implicați în vizite de tip JA Job Shadow la organizații locale din București, Constanța, Suceava, Cluj-Napoca, Arad, Iași, printre care se numără și biroul UNICEF în România și biroul JA România.
  • 176 de profesori și facilitatori din Ucraina pregătiți pentru desfășurarea activităților bazate pe kit-urile educaționale JA.
  • 263 de profesori români familiarizați cu utilizarea kit-urilor educaționale bilingve JA ca instrumente de integrare a elevilor ucraineni la clasă.
  • Colaborarea cu 16 organizații neguvernamentale din România cu intervenții complementare adresate comunității de refugiați ucraineni.

"Experiența de Job Shadow a fost foarte interesantă. Adolescenții au pus foarte multe întrebări legate de experiența de a-ți deschide o afacere ca refugiat ucrainean în România, despre modul în care totul trebuie organizat, cum se plătesc taxele. De asemenea, au fost interesați de planul de business al antreprenorilor din Ucraina, de locurile unde se aprovizionează și de profit." – Facilitator educațional ucrainean stabilit în Constanța

"Mi-a plăcut foarte mult să lucrez într-o echipă, să îmi imaginez propria afacere. Informația transmisă a fost foarte interesantă și utilă. Deși îmi era teamă că activitatea avea să fie prea dificilă, s-a dovedit să fie chiar opusul, un workshop de care sunt foarte mulțumită. Nu aș fi visat niciodată să îmi deschid propria afacere, iar acum iau în considerare acest lucru." – Tânără din Ucraina, participantă la o activitate de tip Innovation Day în Arad

"Activitățile au fost antrenante și i-au încurajat pe elevi să lucreze în echipă și să integreze elevul audient din Ucraina în grup pentru a lua decizii împreună. Cu ajutorul acestor lecții, elevii și-au îmbunătățit cunoștințele cu privire la rolul unei comunități." – Profesor român din Vaslui