AI funcțional prezentat de o echipă de liceeni în cadrul etapei finale a proiectului Skills for the Future – Agile Mindset, derulat de DB Global Technology și JA România

AI funcțional prezentat de o echipă de liceeni în cadrul etapei finale a proiectului Skills for the Future – Agile Mindset, derulat de DB Global Technology și JA România

Skills for the Future – Agile Mindset este un proiect dedicat elevilor de liceu pentru dezvoltarea abilităților de aplicare a metodologiei Agile, stimularea creativității și a capacității de lucru în echipă. Proiectul este construit în parteneriat cu DB Global Technology, centrul de tehnologie al Deutsche Bank din București.

În 2024, proiectul s-a desfășurat în ediție-pilot, în colaborare cu șase licee din București: Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național I. L. Caragiale, Colegiul Național Ion Creangă, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, Colegiul Național Mihai Viteazul și Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza.

Formatul proiectului a inclus o serie de workshopuri și sesiuni de pregătire 1:1, la care au participat 180 de liceeni și 21 de mentori și voluntari ai DB Global Technology. Cu peste 100 de ore de învățare și utilizând 14.220 de piese Lego, liceenii s-au familiarizat cu metodologia Agile și au exersat aplicarea acesteia în dezvoltarea de soluții creative pentru probleme din comunitate.

În dezvoltarea acestor soluții, elevii au pornit de la nevoi reale identificate în cadrul liceelor sau comunității în care se dezvoltă și s-au ghidat după principii întâlnite în prezent, în modul de lucru al companiilor din domeniul tehnologiei: planificare, dezvoltare bazată pe testări succesive și iterație. Cele mai bune soluții dezvoltate de reprezentanții celor șase licee au avut ca teme centrale creșterea interacțiunilor dintre elevi și profesori, o mai bună informare asupra evenimentelor și proiectelor organizate în cadrul școlii și o gestionare mai eficientă a timpului petrecut la școală.

Acestea au fost prezentate în cadrul evenimentului final, organizat pe 4 iunie la sediul DB Global Technology din București, și au fost evaluate de specialiști în tehnologie și agile practitioners din cadrul companiei, ținând cont de gradul de inovație, aplicabilitate, eficiență și de utilizarea corectă a principiilor Agile.

Echipa care a reprezentat Colegiul Național Mihai Viteazul a câștigat competiția cu un chatbot cu inteligență artificială antrenat special pentru elevi și profesori. AI-ul funcțional dezvoltat de elevi a impresionat juriul prin complexitatea și eficiența sa, fiind capabil să răspundă la întrebări legate de evenimente, cluburi, competiții sau alte probleme educaționale care se desfășoară în cadrul colegiului.

„Când am decis să pornim acest proiect, am știut că avem resursele să îl susținem pentru că avem la București o echipă puternică de experți Agile, foarte bine antrenați în gestionarea de proiecte complexe. O echipă de mentori de la care elevii au avut de învățat mai mult decât principiile de lucru și conceptele Agile: au învățat spiritul de echipă, dedicația, respectarea promisiunilor, voința de a trece peste obstacole.
Proiectele pe care elevii de la cele 6 licee le-au prezentat în finală au fost o mare surpriză, cel puțin pentru juriu și colegii care au fost prezenți în public: au avut o componentă de tehnologie avansată, au încercat să rezolve o problemă de comunicare/informare și colaborare. Am fost impresionați de siguranța cu care au vorbit elevii, de nivelul de maturitate și cunoștințele pe care le-au adus pe scenă.
Cred că cel mai important rezultat al proiectului Skills for the Future este schimbul de cunoștințe și energie; un schimb care a funcționat în ambele sensuri.”
a spus Stefan Schaffer, Director General al DB Global Technology.

„Proiectul Skills for the Future – Agile Mindset este benefic pentru liceeni deoarece îi ajută să își dezvolte un set de cunoștințe și abilități utile pentru dezvoltarea lor și pentru o integrare mult mai ușoară pe piața muncii. Sesiunile de lucru le-au stimulat creativitatea și au contribuit la evidențierea importanței colaborării în cadrul echipei. Voluntarii DB le-au explicat conceptele Agile și le-au oferit mentorat în realizarea proiectului, devenind parte a echipei. Elevii au apreciat colaborarea cu specialiștii DB implicați în proiect și sunt convinsă că își doresc să afle mult mai multe despre activitatea acestora. Acest program reprezintă o gură de oxigen pentru liceeni, o categorie de tineri pentru care nu există posibilitatea unui internship“, a declarat profesorul coordonator din cadrul Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

Evenimentul final a fost completat prin High Schools on Tech – o sesiune în care echipele de robotică din cadrul liceelor și-au putut prezenta proiectele și rezultatele obținute – și prin DB in Real Life – un tur de tip job shadow în cadrul companiei, în care cei 180 de elevi și profesorii lor coordonatori au putut vizita diferite departamente ale companiei și au putut afla direct de la profesioniști ce înseamnă să fii Scrum Master, Agile coach, Software Engineer sau Research Analyst.

Proiectul Skills for the Future – Agile Mindset a oferit elevilor implicați oportunitatea de a-și dezvolta competențele necesare într-o lume în continuă schimbare tehnologică și de a experimenta munca într-un mediu profesional. Proiectul se înscrie în strategia Junior Achievement de pregătire a tinerilor pentru a reuși pe piața muncii, prin activități de învățare aplicată. DB Global Technology susține acest proiect ca parte a direcției strategice „Born to Be”, cu accent pe dezvoltarea de abilități și cunoștințe tehnice în vederea unei performanțe academice mai ridicate și unei mai bune pregătiri pentru un viitor loc de muncă.