Peste 3.000 de liceeni au participat  în 2023 la activitățile proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta

Peste 3.000 de liceeni au participat în 2023 la activitățile proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta

  • Peste 3.000 de liceeni au avut acces la resurse educaționale de orientare profesională și dezvoltare antreprenorială la cea de-a treia ediție a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, varianta 2.0, implementat de Junior Achievement România în colaborare cu OMV Petrom.

În anul 2023, Junior Achievement România și OMV Petrom au desfășurat o nouă ediție a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta 2.0, iar activitățile derulate în cadrul acestuia au ajuns la peste 3.000 de elevi din toate regiunile țării.

Participanții din această ediție au beneficiat de activități la clasă și acces la conținuturile internaționale Junior Achievement, dar și de oportunități de învățare practică pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare pieței de muncă actuale. Elevii au fost inițiați, de asemenea, în lumea antreprenoriatului, prin cursuri, traininguri online și evenimente fizice ce au încurajat munca de echipă și competitivitatea.

„Investiția în formarea a peste 3.000 de elevi din toate regiunile țării nu doar îmbogățește cunoștințele acestora, ci îi pregătește și pentru cerințele pieței de muncă actuale și viitoare. Dezvoltarea abilităților profesionale și încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor reprezintă cheia către o societate mai competitivă și prosperă. OMV Petrom este mândru să sprijine această inițiativă și să contribuie la modelarea unei generații pregătite să facă față provocărilor și să construiască un viitor durabil pentru România." ne spunea Ionuț Ciubotaru, Vice Președinte în cadrul departamentului de Dezvoltarea Afacerii, din OMV Petrom.

Tema generală a proiectului de anul acesta a fost încurajarea ideilor inovatoare care susțin dezvoltarea sustenabilă a comunităților. În acest sens, echipa Fast&Tasty de la Liceul O. C. Tăslăuanu din Toplița a fost premiată în cadrul Galei Aniversare JA Romania cu premiul Sustainability Award pentru ideea dezvoltată în cadrul incubatorului BizzFactory – aplicație care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și găsi rețeta potrivită propriilor gusturi, în funcție de alimentele disponibile în locuință.

Alți 137 de elevi din Dolj și Gorj participanți la activitățile Innovation Day au dezvoltat soluții care să schimbe casele viitorului în locuințe sustenabile, inteligente și prietenoase cu mediul. Sisteme care captează energia produsă de pași pentru a o transforma în electricitate, aplicații AI, case sferice sau construite etajat, senzori și sisteme de răcire care maximizează eficiența panourilor solare sunt doar câteva dintre ideile conturate de tineri cu ajutorul voluntarilor OMV Petrom.

Am învățat toți pașii începerii unei companii alături de prietenii mei și de persoanele calificate prin webinarele pe care le urmăream de fiecare dată când aveam posibilitatea. Am realizat că prin perseverență și implicare, dar în același timp și cu momente de neuitat, poți construi atât amintiri cât și un plan de afaceri și o aplicație de viitor și de folos cetățeniilor" – declară una dintre elevele din echipa Fast&Tasty de la Liceul „O. C. Tăslăuanu" din Toplița, câștigătoarea Sustainability Award, susținut de OMV Petrom

Proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta 2.0 include trei tipuri de activități:

  • Innovation Day™ – evenimente unde elevii sunt încurajați să-și folosească abilitățile creative și gândirea antreprenorială pentru identificarea unor soluții inovatoare la probleme de actualitate sau situații concrete din comunitatea lor.
  • JA BizzFactory™ – incubator de afaceri în cadrul căruia elevii participă la sesiuni online în care sunt prezentate concepte precum sustenabilitate, economie circulară și conexiunea acestora cu inovarea și își testează diferite idei de afaceri prin care pot rezolva probleme identificate în comunitatea din care provin.
  • Job Incubator™ – activități și conținuturi applied learning prin intermediul cărora elevii descoperă, prin simularea unor situații reale, importanța abilităților interpersonale și modalități de dezvoltare a acestora și pot explora job-uri actuale din domeniul producției de energie.