Elevii de liceu învață despre sănătate și prevenție la Health Innovation Day, organizată de Junior Achievement și AstraZeneca

Elevii de liceu învață despre sănătate și prevenție la Health Innovation Day, organizată de Junior Achievement și AstraZeneca

  • 87 de liceeni au participat la Health Innovation Day, o sesiune de lucru interactivă organizată de Junior Achievement (JA) România și AstraZeneca.
  • În cadrul activității, liceenii au dezvoltat conceptele unor aplicații mobile cu rol în promovarea și încurajarea obiceiurilor sănătoase pentru prevenția bolilor cronice netransmisibile.
  • 22 de voluntari – studenți din cadrul a două universități de medicină și membri ai echipei AstraZeneca conectați la domeniul medical – s-au alăturat inițiativei.

87 de elevi au participat în luna mai la Health Innovation Day, o sesiune de lucru interactivă organizată de Junior Achievement (JA) România și AstraZeneca pentru stimularea inovației, gândirii creative și dezvoltarea cunoștințelor privind prevenția bolilor cronice netransmisibile. Cele 15 echipe de elevi înscrise in competiție fac parte din cadrul liceelor Colegiul Național Elena Cuza și Liceul Teoretic Jean Monnet din București, precum și de la Colegiul Național Costache Negri din Galați și Liceul Teoretic Emil Racoviță din Vaslui.

Lucrând în echipe, elevii au dezvoltat concepte creative de aplicații mobile pentru tineri și familiile lor, care să îi ajute să își dezvolte obiceiuri sănătoase cu rol în prevenția bolilor cardiovasculare sau respiratorii. Provocarea lansată a fost ca în dezvoltarea conceptelor să identifice soluții realiste, atât din punctul de vedere al problemelor de sănătate prevenite, cât și din punctul de vedere al funcționalităților și al modului de utilizare.

În conceptele de aplicații propuse, elevii au inclus un chatbot cu sfaturi pentru păstrarea stilului de viață sănătos și activ, un calculator de calorii, meniuri și workout-uri personalizate sau playlist-uri care încurajează mișcarea prin dans.

Acest tip de activitate contribuie la dezvoltarea spiritului inovator în rândul tinerilor, încurajând gândirea orientată spre soluții, rezolvarea de probleme, dar și exersarea unor abilități relevante, precum comunicarea, lucrul în echipă, creativitatea și adaptabilitatea.

Proiectul a fost foarte frumos și mă bucur că am avut ocazia să colaborez cu voluntarii AstraZeneca, deoarece ne-au ajutat enorm în dezvoltarea conceptului nostru. Experiența pe care am dobândit-o în acest proiect este una foarte importantă. – a declarat un elev participant din cadrul Colegiului Național Elena Cuza, București.

Pe parcursul activității, elevii au beneficiat de o sesiune complexă de informare și pregătire în privința factorilor de risc asociați bolilor cronice netransmisibile, susținută de doi studenți din cadrul Universităților de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și Grigore T. Popa din Iași, care s-au alăturat în calitate de voluntari.
De asemenea, elevii au beneficiat de feedback constant și sugestii din partea a 20 de voluntari AstraZeneca, profesioniști conectați la domeniul medical.

Evenimentul face parte din ediția 2022 – 2023 a Young Health Programme, o inițiativă globală derulată de AstraZeneca care are ca scop informarea și educarea tinerilor pentru prevenirea celor mai frecvente boli cronice netransmisibile.

În România, programul include activități la clasă ce au la bază kit-ul educațional dedicat sănătății sistemelor cardiovascular și respirator, alimentației sănătoase, respectiv prevenției bolilor cronice netransmisibile, precum și activități extracurriculare menite să crească gradul de conștientizare, în rândul adolescenților, cu privire la pericolele sedentarismului și la beneficiile activității fizice zilnice asupra dezvoltării fizice și psihice a tinerilor.

RO-16122/iunie 2023