Cum arată casele viitorului în viziunea liccenilor din Craiova și Târgu Jiu

Cum arată casele viitorului în viziunea liccenilor din Craiova și Târgu Jiu

Junior Achievement (JA) România, în parteneriat cu OMV Petrom, a organizat, în luna octombrie, la Craiova și Târgu Jiu, două evenimente educaționale Innovation Day, dedicate stimulării gândirii inovatoare și dezvoltării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor.

Sisteme care captează energia produsă de pași pentru a o transforma în electricitate, aplicații AI, case sferice sau construite etajat, senzori și sisteme de răcire care maximizează eficiența panourilor solare sunt doar câteva dintre soluțiile prin care tinerii își propun să schimbe casele viitorului în locuințe sustenabile, inteligente și prietenoase cu mediul.

Soluțiile propuse au demonstrat interesul tinerilor pentru un viitor sustenabil, fiind evaluate și jurizate de reprezentanți ai OMV Petrom, ai JA Romania, dar și de reprezentanți ai inspectoratelor școlare din cele două județe.

Cele două acțiuni Innovation Day au reunit 137 de elevi de la 11 licee din județele Dolj și Gorj. Elevii au fost organizați în echipe pentru a dezvolta soluții creative care să contribuie la utilizarea rațională energiei în locuințele sustenabile și inteligente ale viitorului și au beneficiat de feedback și suport din partea a 12 voluntari OMV Petrom, care au adus expertiză în domeniul producției de energie din surse regenerabile.

„A fost despre cunoaștere și autocunoaştere, despre a învăța lucruri noi și, ulterior, despre a le împărtăși cu ceilalți. Însă, mai mult decât atât, tipul acesta de eveniment te învață cum să te comporți în public, cum să faci un research corect, iar mai apoi cum să fii convingător în argumentare. Nu contează dacă fac sau nu parte din echipa câștigătoare (...) mă simt câștigător!” – a declarat unul dintre elevii de la Colegiul Național Frații Buzești din Craiova

Ionut Ciubotaru, Vice Presedinte Dezvoltarea Afacerii, OMV Petrom: „Ceea ce am experimentat alături de JAR în cadrul Innovation Day a fost o adevărată manifestare a creativității și a potențialului tinerilor. Acest eveniment a subliniat importanța implicării lor în domenii precum sustenabilitatea și inovarea. Tinerii au fost nu doar receptivi, ci și protagoniști în dezvoltarea unor soluții inovatoare. Innovation Day ne-a arătat că atunci când tinerii sunt încurajați să-și exploreze ideile și să-și manifeste creativitatea, pot schimba în mod semnificativ perspectiva asupra problemelor complexe. Este inspirational să vedem cum tinerii noștri pot să fie motorul unui viitor mai durabil și inovator.”

Innovation Day este un format educațional Junior Achievement care le creează elevilor atât oportunități de învățare și documentare aprofundată asupra unei teme de actualitate – energia regenerabilă și consumul rațional al resurselor de energie – precum și oportunități de a-și dezvolta abilități relevante precum lucru în echipă, comunicare, adaptabilitate, perseverență, creativitate și luarea deciziilor.

Cele două acțiuni desfășurate la Craiova și Târgu Jiu fac parte din ediția 2023 a proiectului „Success Skills for young people in your community 2.0 – Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta”, o inițiativă derulată de Junior Achievement România împreună cu OMV Petrom, cu scopul de oferi elevilor de liceu oportunitatea de învățare și formare de aptitudini în viața reală a comunității din care fac parte.

Liceele participante în cadrul activităților Innovation Day sunt:

  • Dolj: Colegiul Național Carol I, Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Frații Buzești, Colegiul Ștefan Odobleja, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, Liceul Teoretic Tudor Arghezi, Liceul Voltaire.
  • Gorj: Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu, Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Tudor Vladimirescu, Liceul Teoretic Novaci.