Universitatea Antreprenorială - o abordare pentru progres și prosperitate în comunitate

Universitatea Antreprenorială - o abordare pentru progres și prosperitate în comunitate

Junior Achievement (JA) România a reunit la Biblioteca Centrală Universitară 26 de universități din 15 orașe în cadrul unui eveniment la care au participat și reprezentanți ai Romanian-American Foundation, Ministerului Educației, Administrației Prezidențiale, UEFISCDI și OECD.

Evenimentul a marcat încheierea etapei de autoevaluare desfășurată în aceste universități timp de 3 luni și stabilirea etapelor următoare de analiză și identificare a unor soluții punctuale.

Proiectul Universitatea Antreprenorială este organizat în perioada 2016-2018 de JA România și susținut financiar de Romanian-American Foundation. Obiectivul lui este aducerea în universitățile din România a unui set de instrumente moderne, care să ridice nivelul abordărilor antreprenoriale de la valorificarea know-how-ului și a cercetării în parteneriat cu mediul de afaceri, la consolidarea abordărilor antreprenoriale de sine stătătoare și transdisciplinare.

„Este important în acest moment să existe comunități care vor să schimbe lucrurile și care se gândesc că până la urmă, responsabilitatea educației nu este doar a guvernului sau a universității, ci este o responsabilitate împărțită. Și aici este frumusețea pe care Romanian-American Foundation o vede în demersul acestui proiect.” a declarat Roxana Vitan, președinte Romanian-American Foundation

“Educația antreprenorială reprezintă una dintre axele de dezvoltare pentru România în continuare. Sunt exemple clare de succes, atât în Europa, cât și în restul lumii și cred că nu ne putem permite, uitându-ne și la demografie, și la migrație, să considerăm că toți absolvenții de universități sau de școli profesionale trebuie să fie angajați. Ei trebuie să devină la rândul lor angajatori. Acest proiect este unul minunat pentru zona universitară și îmi doresc să avem elemente de educație antreprenorială în curriculum, dar și în abordarea pedagogică.” - a declarat Ligia Deca, şef al Departamentului Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale

În cadrul evenimentului s-au prezentat rezultatele generale ale autoevaluării privind dimensiunea antreprenorială și inovatoare a instituțiilor de învățământ superior la care au participat 68 de facultăți din România, precum și modele de bune practică din alte țări unde a fost aplicat instrumentul HEInnovate (instrumentul pe baza căruia s-a efectuat autoevaluarea).

“Ceea ce o să țin minte de la conferința de săptămâna trecută de la București, organizată de Junior Achievement România, este că din ce în ce mai multe instituții de învățământ superior în România sprijină antreprenoriatul și inovația prin introducerea de noi activități educaționale pentru studenți și staff, servicii speciale de suport pentru start-up-uri, și prin parteneriate dedicate cu partenerii-cheie de dezvoltare locală. Este minunat că atât de multe instituții de învățământ superior au început să utilizeze instrumentul HEInnovate pentru aceasta, și aștept cu nerăbdare să întâlnesc și mai multe instituții de învățământ superior din România, și în întreaga lume, ca membri activi în comunitatea HEInnovate.” a declarat Andrea-Rosalinde Hofer, economist OECD.

În cadrul primei etape a proiectului Universitatea Antreprenorială, stakeholderii din 68 de facultăți și 26 de universități (profesori, personal administrativ și din structura de management, studenți, absolvenți, reprezentanți din asociațiile studențești și din companiile și instituțiile partenere) au putut folosi instrumentul de autoevaluare HEInnovate, dezvoltat de Comisia Europeană și OECD, pentru a determina statusul și potențialul instituțiilor de învățământ superior din care fac parte.

După această etapă de diagnoză, împreună cu facultățile participante la proiect se vor identifica posibile soluții și valorificarea unor resurse proprii pentru accelerarea procesului.

Stakeholderii facultăților (studenți, profesori, echipe de management, companii partenere) vor putea participa în anul 2018 la:

  • cursuri de intraprenoriat și antreprenoriat;
  • programul european de antreprenoriat Start Up și competiția European Enterprise Challenge
  • programul antreprenorial de practică studențească BizzFactory™ în cadrul unor HUB-uri antreprenoriale, deschise în universități participante în parteneriat cu mediul de afaceri.

Iată ce au declarat câțiva participanți:

Proiectul Universitatea Antreprenorială este foarte util, întrucât va aduce la lumină minusurile care există în universități în acest domeniu. După ce vor fi conștientizate problemele, cu siguranță vom face un pas înainte.“ - Gabriela Străuți, profesor universitar, Universitatea Politehnica Timișoara

Proiectul se prezintă ca un deschizător de drumuri pentru mediul universitar românesc, în ceea ce privește abordarea și valorificarea oportunităților într-un mediu socio-economic dinamic.” - Iliescu Mihaela, director Departament Știinte Economice,Universitatea Nicolae Titulescu București

Evenimentul reflectă o preocupare majoră a universităților pentru a răspunde mai bine cerințelor din mediul de afaceri. Universitatea Antreprenorială nu poate funcționa bine decât într-un ecosistem care menține acest gen de entități (de exemplu MIT, USA).” - Militaru Gheorghe, profesor universitar, Universitatea Politehnica București

Universitățile vor trebui să fie mult mai deschise la colaborarea cu mediul de afaceri împreună cu care să îndeplinească rezultatele așteptate (competențele absolvenților, produse inovative etc.). Universitățile care vor înțelege că în mediul de afaceri vor găsi un partener care le poate ajuta să își dezvolte propunerea de studii inovative, vor avea doar de câștigat.” - Sumedrea Silvia, Director Incubator Tehnologic și de Afaceri, Universitatea Transilvania din Brașov