JA România aduce antreprenoriatul verde mai aproape de clasă

JA România aduce antreprenoriatul verde mai aproape de clasă

Cinci organizații Junior Achievement (JA), alături de profesori și elevi, au participat la Sofia, în perioada 28-29 septembrie, la conferința de închidere a proiectului GREENT.

Participanții au discutat metodele de a continua implementarea la clasă a unui curs axat pe educația antreprenorială verde. Pe parcursul celor 2 ani de implementare, octombrie 2015-septembrie 2017, în proiect au fost implicați peste 500 de elevi și 25 de profesori de liceu.

Scopul proiectului este de a reduce discrepanța din sistemul educațional dintre nevoia de competențe verzi și lipsa de conținut educațional adecvat dezvoltării unor asemenea competențe, prin intermediul unui curs de educație antreprenorială verde, adresat elevilor de liceu.

Proiectul internațional GREENT a însemnat pentru mine, în calitate de profesor, o oportunitate de a experimenta alături de elevi experiențe de învățare inedite asupra unei tematici privind antreprenoriatul verde, care concordă cu politicile educaționale actuale. Acest proiect mi-a atras interesul atât prin conținut, cât mai ales prin metodele de tip learning by doing. În primul rând, proiectul se remarcă prin posibilitatea de a concepe din perspectivă multiculturală un curriculum economic specific antreprenoriatului verde, potrivit unui tipar al lecțiilor predefinit, în care prioritare nu sunt conținuturile învățării, ci activitățile de învățare menite să îi determine pe elevi, pe de o parte, să învețe responsabil prin strategii interactive aplicate asupra unor materiale online, iar pe de altă parte, să își formeze și să dezvolte competențe de gândire critică în acest domeniu, ceea ce induce în timp o amplă componentă de autoevaluare. În al doilea rând, pilotarea acestor lecții a constituit o metodă eficientă de validare a eficacității curriculare a proiectelor propuse de către profesorii participanți, în măsura în care au fost experimentate atât lecții din România, cât și din Bulgaria, Letonia, Grecia și Norvegia.” – a declarat Goruneanu Grațiela, profesor la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din București.

GREENT – Blended Learning Design Methodology for Education in Green Entrepreneurship at Secondary Schools – este un proiect în domeniul antreprenoriatului verde, finanțat prin programul Erasmus+, ce unește eforturile a 5 organizații JA din Bulgaria, Grecia, Letonia, Norvegia și România.