Elevii români sunt premiați, pentru al treilea an consecutiv, la competiția globală Social Innovation Relay

Elevii români sunt premiați, pentru al treilea an consecutiv, la competiția globală Social Innovation Relay

V-Tech, o echipă de 4 elevi români de la Colegiul Economic A.D. Xenopol din București, a concurat în finala globală a competiției Social Innovation Relay și a obținut locul III, impresionând juriul cu prototipul realizat.

GreenLight, un produs de iluminat, care funcționează pe bază de energie solară, cu ajutorul unui panou fotovoltaic și care valorifică proprietățile naturale ale algelor, pentru a ajuta autoritățile publice și firmele să reducă cheltuielile la energia electrică și să purifice aerul de dioxidul de carbon.

Cea de-a 7-a ediție a proiectului SIR a implicat peste 10.000 de elevi din 10 țări: Bulgaria, Cehia, Grecia, Japonia, Olanda, Polonia, România, Singapore, Spania și Ungaria.

Participarea la competiția globală Social Innovation Relay a fost o experiență unică, prin care am avut șansa să ne dezvoltăm abilitățile de antreprenori sociali. Cu ajutorul profesorului coordonator, al consultanților voluntari NN și a JA România, ne-am putut dezvolta inovația, care poate genera un potențial impact major în rândul populației și planetei. Echipa V-Tech dorește să continue cu această idee de afaceri și să o implementeze în comunitate., – ne-a mărturisit Andrei Marinescu, elev, membru al echipei V-Tech

Social Innovation Relay (SIR) este o competiție globală organizată de Junior Achievement în colaborare cu NN Group, care îi provoacă pe elevii de liceu să dezvolte un concept de afaceri inovator, care să contribuie la rezolvarea unor probleme sociale actuale.

Echipele participante sunt mentorate de voluntari NN care colaborează cu cele mai bune 20 de echipe din fiecare țară participantă, pentru a le ajuta să dezvolte proiecte care se pot transforma în idei de afaceri fezabile.

Împreună cu NN, JA Europe urmărește să mărească nivelul de încredere al elevilor în propriile forțe, stimulându-i să fie creativi și să găsească soluții pentru problemele sociale existente la nivel local și la nivel global în următoarele sectoare: educație, sănătate, incluziune socială, dezvoltarea nivelului de trai și sustenabilitate.

La NN Group ne-am luat angajamentul de a le insufla tinerilor încredere în forțele proprii și putem vedea rezultatele eforturilor noastre prin proiectul Junior Achievement – Social Innovation Relay. Am fost impresionată și inspirată de finaliștii din acest an, de pasiunea lor de a aduce schimbări constructive în comunitățile din care fac parte, prin planuri inovative de afaceri sociale. Acești elevi ne arată că pot genera cu adevărat un impact pozitiv chiar și la o vârstă fragedă. Felicitări tuturor participanților! – a declarat Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship, NN Group

Finala globală a avut loc online pe 21 iunie, iar juriul care a evaluat proiectele a fost format din:

  • Fleur Hudig, Head of Corporate Citizenship, NN Group
  • Ashish Goyal, Head of Emerging Market Equities, NN Investment Partners (Singapore)
  • Magdalena Kuskowska, Corporate Communications Manager, NN Poland
  • Peter Czaga, Policy Officer, DG Environment, European Commission
  • Danuta Jazlowiecka, Member of Parliament, European Parliament
  • Christian Erfurt, CEO, Be My Eyes (Christian a inițiat Be My Eyes ca o mini-companie în cadrul unui program JA și acum este un antreprenor social).

Este minunat că echipele au pregătit proiecte care acoperă diverse domenii. Au fost proiecte care vizează educația, mediul, grupurile vulnerabile. Unele echipe, prin proiectele lor, și-au arătat talentele și abilitățile, iar altele s-au concentrat asupra soluțiilor la provocările cu care se confruntă societatea noastră. Pentru mine, ca membru al Parlamentului European, participarea în juriu a reprezentat o experiență utilă. Am învățat foarte mult de la acești tineri și sunt impresionată de angajamentul, energia și abordarea lor inovatoare. – a declarat Danuta Jazlowiecka, Member of Parliament, European Parliament.

Social Innovation Relay a adus pe scena mondială niște talente remarcabile. În 2016, inovatorii sociali din România au ocupat primul loc în competiție. Oculus, o echipă de elevi de la Colegiul Național I.L. Caragiale din București, care prin proiectul lor ajută persoanele cu deficiențe de vedere să devină mai independente în mișcare, a continuat să schimbe pozitiv lumea chiar și după terminarea competiției SIR. În 2017, elevii au câștigat premiul cel mare la AmCham Youth Entrepreneurship. Acesta a constat într-un premiu în valoare de 10.000 € și un program de mentorat cu un CEO european.

Mai multe detalii despre derularea proiectului SIR și ideile echipelor câștigătoare la ediția din 2017 (elevi din țările Singapore, Olanda, România) pot fi consultate pe site-ul internațional sir.jaeurope.org