Elevii din Alba învață cum pot deveni antreprenori în domeniul agricol

Elevii din Alba învață cum pot deveni antreprenori în domeniul agricol

Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud și elevii de clasa a VIII-a din școlile din regiune au participat miercuri, 22 martie, la primul Innovation Day™ – eveniment educațional organizat de Junior Achievement (JA) România.

Cu ocazia primului Innovation Day™, elevii înscriși în competiția europeană JA Compania Anului 2017 și-au prezentat ideea de start-up în cadrul unui târg de produse și servicii, unde au putut să interacționeze cu clienți reali, să obțină feedback din partea lor și să inițieze vânzări.

Anul acesta, elevii s-au orientat spre afaceri simple și necesare în comunitate, una dintre ideile echipelor fiind producerea şi comercializarea de legume proaspete, plante aromatice, flori, aranjamente florale şi răsaduri. Echipele se vor pregăti în următoarea perioadă pentru Finala Națională JA Compania Anului 2017, care se va desfășura în data de 24 mai, la București.

De asemenea, 11 echipe formate din elevi de liceu și elevi de clasa a VIII-a, care nu sunt înscriși în competiția JA Compania Anului 2017, au participat la Innovation Camp™ – o competiție de idei pe o temă din domeniul agribusiness. Elevii și-au dezvoltat gândirea antreprenorială, creativitatea, abilităţile de lucru în echipă, de comunicare și prezentare în public şi capacitatea de a găsi soluţii de afaceri inovatoare.

Elevii de clasa a VIII-a au participat și la un tur al fermei didactice a liceului, vizitând sera de legume și zarzavaturi și livada. Experiența din cadrul Innovation Day™ le-a crescut interesul pentru învățământul agricol, iar Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud este acum una dintre opțiunile lor.

Colaborarea cu JA România a adus un val de entuziasm și mobilizare, atât în rândul elevilor, principalii beneficiari, cât și al cadrelor didactice. Un exemplu de implicare este reabilitarea și utilizarea serei didactice, după o perioadă îndelungată. Acesta reprezintă acum una dintre principalele resurse ale elevilor pentru participarea la JA Compania Anului. Materialele oferite pentru lecțiile de educație antreprenorială – manualele, caietele de lucru ale elevilor și, mai nou, studiile de caz – aduc o binemeritată prospețime, dacă e să ne raportăm la ceea ce există ca material-suport didactic pentru educația antreprenorială, iar oportunitatea de a experimenta practic ceea ce până acum învățau doar în teorie îi entuziasmează pe elevi. Elevii implicați devin mai dezinvolți, mai încrezători în forțele proprii și își dezvoltă capacitatea de a colabora” – a declarat Simona Păcurar, profesor la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza”.

Evenimentul organizat la Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” din Ciumbrud este primul dintr-o serie de opt organizate de JA România în liceele agricole din țară.

Cele opt licee agricole fac parte din programul „LICEELE AGRICOLE – HUB-URI LOCALE PENTRU DEZVOLTAREA FERMELOR MICI ȘI MIJLOCII”, susținut financiar de Romanian-American Foundation și de JA România, în calitate de partener educațional. Programul are ca obiectiv sprijinirea liceelor agricole să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și a întreprinzătorilor agricoli mici și mijlocii.

Următorul Innovation Day™ va fi organizat la Colegiul „Emil Negruțiu” din Turda, în data de 3 aprilie.