Cei mai buni tineri antreprenori și lideri inspiraționali din Europa, premiați de grupul Ferd

Cei mai buni tineri antreprenori și lideri inspiraționali din Europa, premiați de grupul Ferd

Șase antreprenori din tot atâtea țări europene fost incluși pe lista Ferd a tinerilor lideri inspiraționali și antreprenori de succes și premiați în cadrul unei noi sărbători anuale a antreprenoriatului european.

Evenimentul celebrează atât realizările de excepție ale antreprenorilor premiați, cât și contribuția pe care aceștia o au în societate. „Am decis să onorăm acești tineri oameni de afaceri nu doar datorită performanțelor obținute, ci și pentru meritul de a fi contribuit la progresul comunității.” – a declarat Johan H. Andresen, președintele Ferd.

Premiile au fost acordate în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles și oficiate de reprezentanții Ferd JA Europe și de ambasadorul Norvegiei la UE, doamna Oda Helen Sletnes.

Cei șase antreprenori premiați sunt: David Darmanin (Malta), Christian Erfurt (Danemarca), Erik Fjellborg (Suedia), Boris Kolev (Bulgaria), Chris Slater (Marea Britanie) și Claudia Suhov (România).

Toți acești tineri întreprinzători au în comun faptul că atunci când erau elevi au ales să urmeze cursuri de antreprenoriat în cadrul școlii. În timpul ceremoniei de premiere, ei au vorbit despre cât de important este ca tinerii să-și însușească deprinderi antreprenoriale încă de pe băncile școlii (începând chiar din clasele primare).

Aceștia au subliniat, de asemenea, necesitatea ca tot mai mulți voluntari din mediul de afaceri să contribuie la diminuarea diferențelor dintre cunoștințele acumulate în școală și lumea reală a muncii, facilitând interacțiunea unui număr cât mai mare de elevi cu domeniul antreprenoriatului și încurajând dezvoltarea aptitudinilor necesare dezvoltării unei astfel cariere.

O altă idee importantă care a reieșit din prezentări este că antreprenorii trebuie să învețe în permanență. „Au trecut șapte ani de când am fondat Kidster, dar încă învăț lucruri noi în fiecare zi“ – a mărturisit fondatoarea companiei Kidster, Claudia Suhov.

Toți cei premiați au subliniat faptul că eșecul nu trebuie perceput ca ceva rușinos, ci ca o oportunitate de a învăța din greșeli și de a acumula experiență.

Tinerilor europeni trebuie să li se ofere cât mai multe șanse de a călători pentru a dobândi noi cunoștințe, a-și extinde orizonturile și a putea „gândi la scară mare, globalizându-și cât mai rapid demersurile” – a declarat David Darmanin, CEO Hotjar.

Cei șase antreprenori premiați de JA Europe și Ferd reprezintă exemple de leadership și modele de urmat. Fiecare dintre ei este condus de dorința de a reuși și a da ceva înapoi societății în care s-a format.

Reprezentanții UE și ai țărilor aflate pe poziții de lider în materie de inovare s-au alăturat dezbaterii, prezentând modalitățile prin care antreprenorii pot contribui la crearea de locuri de muncă și la creșterea economică.

În introducere, Johan Andresen a ținut să precizeze că: Abilitățile antreprenoriale sunt prea valoroase ca să fie deprinse doar de viitorii oameni de afaceri. Toți tinerii europeni ar trebui încurajați să își formeze o mentalitate antreprenorială”. Rolul listei Ferd este de a recunoaște succesul tinerilor întreprinzători, de a demonstra impactul programelor JA Europe și de a arăta faptul că tinerii antreprenorii de succes pot inspira și alți tineri europeni să le urmeze exemplul – „Europa depinde de tine!”.

Acest mesaj a fost ascultat cu mare atenție de către reprezentanții UE. „Ceea ce instituțiile UE pot face în acest moment este să împărtășească regulile de bună practică și să aducă oamenii împreună pentru a discuta pe marginea acestui subiect. Deoarece ne dorim să creăm politici bazate pe dovezi, vom lua în considerare toate mărturiile acestor tineri oameni de afaceri care au ales să își formeze aptitudinile antreprenoriale de la o vârstă fragedă.“ – a declarat Ulla Engelmann, reprezentantul departamentului DG GROW din cadrul Comisiei Europene. „Trebuie să investim în educație și în profesori pentru a le putea transmite tinerilor europeni competențele antreprenoriale și digitale de care au nevoie“, a adăugat Eva Maydell, deputat în Parlamentul European și unul dintre „ambasadorii“ JA Europe în ceea ce privește promovarea educației antreprenoriale.

„Lista Ferd“ este o ocazie de celebrare a tinerilor antreprenori europeni, iar festivitatea de premiere urmează să aibă loc în fiecare an. Câștigătorii de anul acesta sunt exemple remarcabile în ceea ce privește importanța încurajării spiritului antreprenorial în rândul tinerilor. „Mai puțin de 20% dintre elevi au acces la cursuri de educație antreprenorială în școlile în care învață”, a precizat Caroline Jenner, CEO al JA Europe, în încheierea evenimentului. „Acest lucru trebuie să se schimbe“, a concluzionat ea.